پرورش گوساله شیرخوار ⭐ [نکات طلایی]

پرورش گوساله شیرخوار

تغذیه در پرورش گوساله شیرخوار

در گاوداری های تجاری پرورش گوساله شیرخوار، گوساله معمولاً طی ۲۴ ساعت اول پس از زایمان از مادر جدا میشود و تا زمان شیرگیری به صورت جداگانه نگهداری می شود. ولی در طبیعت، گاو یک مکان خلوت برای زایمان پیدا می کند و نوزاد خود را تا چند روز پس از زایمان در حالی که در اطراف آن می چرد در بوته ها پنهان می کند. در طی دوره شیرخوارگی گوساله و مادر یکدیگر را لیس میزنند و بو میکشند. دلایلی مانند دور نگه داشتن گوساله ها از عوامل بیماری زای قابل انتقال از مادر و محیط زایمان و مدیریت خوراندن، آغوز جدایی بلافاصله گوساله از مادر را توجیه می کنند اگر چه بازنگری تحقیقات انجام شده شواهد مربوط به سلامتی بسیار کمی را برای اثبات این موضوع پیدا کرده اند.

مقاله مرتبط : رفتار شناسی گاو 1402

مقاله مرتبط: مکمل ویتامینه و معدنی دام: کاهش هزینه جیره 1402

پرورش گوساله شیرخوار به همراه مادر

پرورش گوساله شیرخوار با مادر در گاوداریهای شیری باعث تنوع در نمایش رفتار گوساله ها می شود و امکان بروز سطح بالاتری از رفتارهای اکتشافی از جمله استشمام سوار شدن روی همدیگر، مبارزه و بازی را برای گوساله ها فراهم می کند. دامنه رفتارهای اجتماعی گوساله های پرورش یافته توسط مادر هنگام رویارویی با یک گوساله ناآشنا، بسیار متنوع است زدن سر به همدیگر خود را به هم مالیدن جنباندن دم و سایر بازی های اجتماعی علاوه بر افزایش بروز رفتارهای مثبت در گوساله ها مکیدن مادر باعث می شود که تعداد دفعات بروز رفتارهای غیر طبیعی در گوساله ها کاهش یابد در روش پرورش گوساله شیرخوار با مادر، رفتارهای مکیدن همدیگر گوساله ها و همچنین مکیدنهای غیر تغذیه ای اشیاء داخل جایگاه کاهش می یابد و رفتارهایی مانند لوله کردن زبان نیز کمتر دیده می شود. خوردن حجم بیشتری از شیر اغناء شدن رفلکس مکیدن و افزایش دفعات خوراندن شیر همراه با دریافت رفتار مادرانه باعث کاهش اینگونه رفتارها می شوند. برخی از گوساله ها با وجودی که حجم زیادی از شیر را در طول روز مصرف می کنند هنوز انگیزه فوق العاده ای برای مکیدن همدیگر دارند که اشاره به ماهیت چند بعدی رفتار تغذیه ای در آنها دارد.

تحقیقات بیشتر برای جدا کردن سهم این عوامل روش حجم و دفعات در کاهش رفتار کلیشه ای خوراک خوردن لازم است. گاوهایی که در زمانی که گوساله بوده اند توسط مادر تیمار شده اند بعداً تعامل بیشتری با گوساله های خود نشان میدهند و درصد بالاتری از بودجه زمانی خود را به لیسیدن و پرستاری از آنها اختصاص میدهند این اثر طولانی مدت در مورد سایر رفتارها تا این حد واضح نیست به طور مثال برخی مطالعات رده اجتماعی بالاتر را برای گاوهایی که در زمان گوسالگی توسط مادر پرستاری شدهاند و برخی دیگر رده پایین تر را وقتی در گله ادغام می شوند را نشان داده اند.

مدیریت مصرف آغوز در پرورش گوساله شیرخوار

انتقال موفقیت آمیز ایمونوگلوبولین به گوساله های شیری تازه متولد شده (پرورش گوساله شیرخوار) که به عنوان مهم ترین عامل مدیریتی مؤثر در سلامتی و بهره وری تجارت پرورش گوساله در آینده شناخته شده است، به تغذیه به موقع و کیفیت بالای آغوز بستگی دارد. هنگامی که گوساله در چند ساعت اول پس از تولد نتواند پستان مادر خود را بمکد مشکلات، سیستم، پرورش گوساله با مادر چند برابر می شود. اینجا همانجایی است که پرورش دهندگان فکر می کنند سیستم های طبیعی کار نمی کنند و وظیفه آنهاست که مداخله کنند. در مورد تغذیه آغوز، این مداخلات شامل تلاش در جهت مراقبتهای فردی، جداسازی گوساله از مادر هنگام تولد و تغذیه آغوز با بطری سطل یا لوله به گوساله است نه از طریق مکیدن مادر). البته تغذيه آغوز در پرورش گوساله ها با استفاده از روشهای مصنوعی مستلزم جدایی مادر از گوساله نیست. گوساله ها را می توان با آغوز تغذیه کرد در حالی که در کنار مادرشان هستند.

آغوز در مقابل شیر کامل
ترکیبات واحد آغوز شیر معمولی
انرژی ناخالص MJ/L 6 2.8
ایمونو گلوبین G g/L 81 <2
لاکتوفرین g/L 1.84 Undetectable
انسولین µg/L 65 Undetectable
گلوکاگون µg/L 0.16 0.0001
پرولاکتین µg/dL 280 15
هورمون رشد µg/dL 1.4 <1
IGF-a µg/dL 310 <1
لپتین µg/dL 30 4.4
TGF-a µg/dL 210 <1
کورتیزول Ng/ml 1500-4400 710
B17 استرادیول Ng/ml 1000-2000 10-20

نحوه شیردادن به گوساله تازه متولد شده

تغذیه آغوز از طریق لوله مری در پرورش گوساله شیرخوار

نتایج یک مطالعه دریک مقیاس وسیع نشان دهد که تقریباً ۹۴ درصد از فارم های پرورش گوساله درایالات متحده به صورت دستی از آغوز تغذیه می کنند که از این بین درصد کمی از طریق لوله مری آغوز دریافت می کنند که نسبت به سال ۲۰۰۷، ۱۳/۷ درصد افزایش یافته است. تغذیه از طریق لوله مری از لحاظ صرفه جویی در وقت، کارآمد است، اما ممکن است خطر بروز مشکلات تنفسی در گوساله ها را افزایش دهد و باعث آسیب دیدگی یا درد موقتی شود که بلع را دشوار میکند. در واقع، تغذیه آغوز با لوله مری در اروپا بحث برانگیز و حتی در چندین کشور ممنوع شده است. بعضی از گوساله ها مانند آنهایی که رفلکس مکیدن ندارند ممکن است از تغذیه با لوله مری بهره مند شوند، اما برای گوساله های سالم این روش فرصت بروز رفتارهای طبیعی شیر خوردن در گوساله ها را از بین می برد.

پرورش گوساله در جایگاه انفرادی

در طبیعت از ۴ تا ۵ روز پس از زایش، گاو به گله برمی گردد و همزمان با بالغ شدن گوساله، فاصله زمانی و مکانی ارتباط مادر با گوساله به تدریج طولانی تر می شود. پس از آن گوساله شروع به تعامل با همنوعان خود و انجام دادن بازیهای اجتماعی می کند. بنابراین، برای گوساله های شیری برخی از مزایای رفتاری ناشی از پرورش گوساله با مادر از طریق تعامل با گوساله ها و گاوهای دیگر به غیر از مادر نیز ممکن است محقق شود. در مقایسه با جایگاه انفرادی در جایگاه های گروهی آشنایی و مصرف خوراک جامد قبل از شیرگیری، بهبود می یابد و تنش های از شیرگیری و ورود به گروه جدید کاهش می یابد. پاسخ های ناشی از ترس در گوساله هایی که در جایگاه های گروهی هستند کاهش می یابد و گوساله ها واکنش منفی کمتری را نسبت به ورود به گروه جدید نشان می دهند. استقبال از جایگاه های دوتایی در پرورش گوساله در تلاش برای نشان دادن این که جایگاه ها، جایگزینی کم هزینه و کاربردی برای بروز رفتارهای اجتماعی گوساله ها در گاوداری های تجاری هستند ،موفقیت آمیز بوده است.

مقدار شیر مورد نیاز گوساله

پرورش گوساله شیرخوار با تغذیه شیر محدود

مشاهده شده که اگر امکان فراهم باشد، گوساله ها هفته اول پس از تولد بین ۸ تا ۱۲ بار در روز از مادر خود شیر میخورند. تعداد دفعات مکیدن و کل زمان مکیدن به طور معمول با افزایش سن گوساله کاهش می یابد ولی طول دوره های مکیدن افزایش می یابد. در بیشتر گله های تجاری ، در جایگاههای انفرادی امری عادی است و گوساله ها دوبار در روز تقریباً به میزان ۱۰ درصد از وزن بدن خود از شیر تغذیه می کنند (حجم بسیار کمتری نسبت به وقتی کنار مادر هستند). مصرف حتی در مواقعی که گوساله ها به طور مصنوعی تغذیه میشوند اگر شیر به صورت آزاد در طول روز در اختیارشان باشد، به میزان قابل توجهی بیشتر است (در یک تحقیق ۸۹ درصد) نسبت به گوساله هایی که به صورت سنتی با مقدار مشخص تغذیه میشوند. اگر چه برخی از گاوداری ها در حال حاضر در پرورش گوساله سهمیه شیر بالاتری را میدهند اما فارم های پرورش گوساله تجاری همچنان مقدار محدودی شیر دریافت می کنند.

پرورش گوساله شیرخوار با مقادیر بالای شیر

تحقیقات نوید بخشی در مورد اثرات پرورش گوساله شیری با جیره های حاوی مقادیر بالای شیر انجام شده است و مقایسه آنها با گوساله های با محدودیت دسترسی به شیر نشان داده است که گوساله های با تغذیه محدود بیشتر با هم رقابت می کنند و بخش بالاتری از بودجه زمانی روزانه خود را صرف ایستادن های بی هدف می کنند. این گوساله ها دو برابر وقت خود را در جلوی سرپستانک ها صرف می کنند کل شیر مورد نیاز خود را در یک وعده مصرف می کنند و به مکیدن بدون دریافت شیر ادامه می دهند. شاید این رفتار نشان دهنده سرخوردگی و گرسنگی این گوساله ها باشد. وقتی گوساله ها به طور مداوم به شیر دسترسی داشته باشند وعده های غذایی شیر خود را به طور تصادفی و اتفاقی مصرف می کنند شبیه گوساله های شیرخوار در طبیعت علاوه بر این همانطور که قبلاً بحث شد ولع مکیدن حتی با مصرف شیر بالا، در گوساله هایی که با سطل تغذیه می شوند، وجود دارد.

در یک تحقیق گوساله هایی که با سطل تغذیه می شدند، روزانه ۱۳ دقیقه و گوساله های که با پستانک تغذیه میشدند روزانه ۱ دقیقه روکش بالش را می مکیدند. تغذیه شیر از طریق پستانک در مقابل سطل و همچنین دسترسی منظم تر به مقادیر بیشتر شیر، منجر به کاهش مکیدن یکدیگر گوساله ها میشود این روش در واقع ایجاد یک سازگاری مدیریتی ترجیحی است برای گوساله هایی که در جایگاه های دوتایی و یا گروهی پرورش می یابند تا بدینوسیله از بروز رفتارهای تهاجمی در جایگاه های گروهی جلوگیری شود.

مقاله مرتبط: مکمل دامی مناسب گله شما کدام است؟

گوساله تا چند ماه باید شیر بخورد؟

روش از شیر گرفتن ناگهانی در پرورش گوساله شیرخوار

در طبیعت، گوساله تقریباً در ۳ هفتگی شروع به چرا و نشخوار می کند و این زمانی است که گوساله هنوز به مادر و یا هم نوع های بزرگ تر خود در کارهایی از قبیل تشخیص خوراک مناسب وابسته است. روند از شیرگیری در طبیعت به تدریج انجام می شود و گوساله ها تا ۱۰ ماهگی هنوز مقداری از شیر مادر را مصرف می کنند در حالی که در گاوداری ها معمولاً از ۲ ماهگی از شیر گرفتن گوساله ها آغاز می شود و کل روند از شیر گرفتن، فقط چند روز طول میکشد تا همین اواخر تغذیه زود هنگام علوفه برای گوساله های شیری توصیه نمی شد. در صورتی که یافته های اخیر نشان دادند که تغذیه علوفه برای پرورش گوساله شیرخوار در دوره قبل از شیرگیری که با شیر زیاد و استارتر نیز تغذیه می شوند) می تواند باعث افزایش وزن گوساله و بلوغ میکروبی روده آنها شود. در گاوداری های تجاری در غیاب، مادر گوساله ها را میتوان با یک گوساله بزرگ تر برای تسهیل در روابط اجتماعی و تشویق به خوراک خوردن و کاهش پاسخ های هراس گونه به خوراک جدید، نگهداری نمود. از شیر گرفتن سریع و زود هنگام در گوساله ها می تواند باعث مکیدن همدیگر افزایش سر و صدا و بروز علائم گرسنگی شود. از طرفی بالا بردن سن از شیرگیری و حرکت به سمت روند طبیعی تر از شیر گرفتن (مانند کاهش تدریجی تغذیه شیر) می تواند به کاهش تنش حاصل از شیر گیری کمک کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا