مسمومیت با مایکوتوکسین ها یا سموم قارچی در طیور

مسمومیت با مایکوتوکسین ها یا سموم قارچی در طیور

مایکوتوکسین ها (Mycotoxin) ترکیبات سمی هستند که توسط گونه های خاصی از قارچ ها (کپک های سم زا) تولید می شوند. این سموم قارچی در صورت مصرف می توانند اثرات مضری بر سلامت طیور داشته باشند. 

مقاله: مسمومیت در طیور: علل، علائم و راه‌های درمان

انواع مایکوتوکسین در خوراک طیور

آفلاتوکسین ها (AFs): این مایکوتوکسین ها توسط آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس تولید می شوند. آنها می توانند خوراک و غلات را به ویژه در طول ذخیره سازی آلوده کنند. آفلاتوکسین ها با آسیب کبدی، کاهش تولید تخم مرغ، کاهش مصرف خوراک، کاهش وزن و سرکوب سیستم ایمنی در طیور میشود، حتی در موارد شدید، مایکوتوکسین‌ها می‌توانند منجر به مرگ شوند.

دئوکسی نیوالنول (DON): همچنین به عنوان “vomitoxin” شناخته می شود، DON توسط گونه های خاصی از فوزاریوم تولید می شود. این مایکوتوکسین ها می تواند باعث کاهش مصرف خوراک، کاهش رشد، آسیب کبدی و عملکرد سیستم ایمنی طیور را تحت تأثیر قرار می دهد.

فومونیسین ها: فومونیزین ها که توسط Fusarium verticillioides تولید می شوند، می توانند منجر به مشکلات سلامتی مختلفی در طیور شوند.

Zearalenone (ZEA): این سموم قارچی نیز مشکلاتی از جمله تغییرات در تخم‌گذاری و تولید تخم‌مرغ در طیور را باعث می شود.

Ochratoxin-A: این مایکوتوکسین توسط Aspergillus ochraceus و Penicillium verrucosum تولید می شود. می تواند غلات و خوراک را آلوده کند و باعث آسیب کلیه و کاهش تولید تخم شود.

سم T-2: یک مایکوتوکسین تریکوتسن تولید شده توسط Fusarium sporotrichioides، سم T-2 با ایجاد اختلالات گوارشی، سرکوب سیستم ایمنی و کاهش تولید تخم مرغ، بر سلامت طیور تأثیر می گذارد.

تعداد بسیار زیادی از کپکها ترکیبات سمی بنام مایکو توکسین ها تولید می کنند. در در بین مایکو توکسین ها، 14 نوع سرطانزا وجود دارد که در این میان آفلا توکسین ها از نظرقدرت سرطانزایی قویتر از سایرین می باشند.

علائم بالینی قرار گرفتن در معرض مایکوتوکسین در طیور ممکن است شامل کاهش مصرف خوراک، رشد ضعیف، اختلال در عملکرد سیستم ایمنی و آسیب اندام باشد. تشخیص شامل شناسایی و تعیین کمیت مایکوتوکسین های خاص است. درمان شامل حذف منبع خوراک آلوده و ارائه مراقبت های حمایتی است. اقدامات پیشگیرانه شامل ذخیره سازی مناسب دانه و استراتژی های کاهش کپک است.

بر اساس آمارسازمان کشاورزی و غذای سازمان ملل متحد تقریبا 25 درصد دانه های زراعی جهان آلوده به مایکوتوکسین ها هستند و طبق گزارش WHO مایکوتوکسین ها به ویژه آفلاتوکسین یکی از عوامل موثر در بروز بیماریهای ناشی از غذا گزارش شده اند. نظر به اهمیت مایکوتوکسین ها در غذای انسان، استانداردهای بین المللی برای حد مجاز آنها در مواد غذایی از جمله خشکبار تعیین شده است که برای حمایت از حقوق مصرف کنندگان و حضور دربازارهای جهانی، تولید کنندگان را ملزم به رعایت آن می کند.

مایکوتوکسین ها یا سموم قارچی، متابولیت های ثانویه کپک ها و قارچ ها

مایکوتوکسین ها یا سموم قارچی ترکیباتی با ساختمانهای شیمیایی متفاوت با وزن مولکولی کوچک می باشند که متابولیت ثانویه کپک ها و قارچها هستند که بر روی محصولات کشاورزی قبل یا بعد از برداشت، طی حمل ونقل و نگهداری رشد می کنند. در قارچها و سایر ارگانیسم ها متابولیتهای اولیه ترکیباتی هستند که جهت رشد و تکثیر ضروری می باشند و متابولیت های ثانویه در انتهای فاز لگاریتمی رشد تشکیل می شوند و اهمیت آشکاری در رشد و یا متابولیسم ارگانیسم ندارند.

منشا مایکوتوکسین ها یا سموم قارچی در خوراک طیور

بطور معمول این ترکیبات زمانی تشکیل می شوند که مقادیر زیادی از پیش ساز های متابولیکی اولیه نظیر اسیدهای آمینه، استات، پیرووات و غیره تجمع یابند. در واقع سنتز مایکو توکسین ها توسط قارچ روشی است که از طریق آن، ترکیبات پیش ساز مازاد بر نیاز متابولیکی، کاهش می یابد.

حدود 200 هزارگونه کپک و قارچ شناخته شده است که اکثر آنها برای انسان مفید است زیرا در تولید نان، آنتی بیوتیک ها و … به کار می روند اما بیش از 200 گونه اثرات مضرخود را بر روی انسان و دام نشان داده است. اثرات مضر مایکوتوکسین ها بر روی سلامتی انسان و دام حدود بیش از 80 سال است که شناخته شده است اما مطالعه روی مایکوتوکسین های مولدبیماری از سال 1960 یعنی زمان استخراج یک مولکول سم از آسپرژیلوس فلاووس شروع شد.

ضرورت کنترل آلودگی خوراک طیور به مایکوتوکسین ها یا سموم قارچی

یکی از اصول مهم در جهت کنترل بیماری ها، بهداشت و کنترل آلودگی های خوراک دام و طیور می باشد. زیرا بیشترین اقلام ورودی به مزارع پرورش دام و طیور را تشکیل می دهند و می توانند به صورت مستقیم در حیوان ایجاد بیماری نمایند و یا باعث ایجاد زمینه مناسب برای بروز بیماری های دیگر در حیوان گردند. همچنین می تواند با ایجاد آلودگی در چرخه تولید غذای انسان، باعث ایجاد بیماری در انسان گردند. بطور خلاصه جهت تولید غذای سالم برای انسان، باید عوامل بیماری زا را از ابتدای چرخه تولید غذا، یعنی از خوراک دام و طیور، کنترل کرد.

دو قارچ عمده تولیدکننده مایکوتوکسین ها سا سموم قارچی

دو جنس عمده و اصلی تولید کننده سموم قارچی عبارتند از: آسپرژیلوس و فوزاریوم. عوامل مختلفی بر تولید سموم قارچی توسط قارچ ها تأ ثیرگذارند که ازآن جمله رطوبت، درجه حرارت و رشد همزمان سایر میکروب ها می باشند. ازمیان سموم قارچی شناخته شده، آفلاتوکسین ها عموماً توسط آسپرژیلوس فلاووس تولید می شود.

آفلا توکسین ها توسط دو کپک آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس تولید می شوند. آفلا توکسین ها انواع مختلفی دارند که شامل آفلا توکسین B1, B2 G1, G2, M1, M2 و مشتقات آنها که آفلاتوکسین B1 قویترین نوع آن می باشد.

تاکنون بیش از 300 نوع مایکوتوکسین جداسازی شده ­اند، اما تعداد سمومی که از لحاظ عملی در تغذیه حیوانات اهلی مورد توجه هستند محدود می­باشند و آنها را به شش دسته اصلی آفلاتوکسین­ها، تریکوتسن­ها، زیرالنون، اکراتوکسین­ها، فیومنیسین­ها و آلکالوییدهای ارگوت تقسیم بندی می­نمایند.

براساس پیشنهاد سازمان خوار و بار جهانی سطح آلودگی به مجموع آفلاتوکسین­ها (B1 B2، G1 و G2) در خوراک طیور نبایستی از 20 قسمت در بیلیون فراتر رود. در واقع حساسیت به سطح مجاز آفلاتوکسین­ها در خوراک طیور از این حقیقت ناشی می­شود که این سموم می­توانند با تغییر شکل شیمیایی وارد گوشت و تخم­ مرغ شوند و خوراک انسان را آلوده نمایند. سازمان بین المللی تحقیقات سرطان شناسی، آفلاتوکسین­ها را جز دسته اول ترکیبات سرطانزا در انسان تقسیم بندی نموده ­اند.

اثرات سینرژیستی مایکوتوکسین­ها یا سموم قارچی در تغذیه طیور

مقالات علمی متعددی در زمینه تاثیر هر یک از مایکوتوکسین­ها در گونه­ های مختلف طیورمنتشر شده است، اما سوال اساسی این است که تاثیر ترکیبی این سموم به چه شکلی می­باشد؟ این سوال از این حقیقت ناشی می­شود که اغلب غلظت هر یک از مایکوتوکسین­ها برای کاهش تولید یا وقوع بیماری­ها در خوراک، کمتر از آن چیزی است که در مطالعات انجام شده، مورد استفاده قرار می­گیرد. در این زمینه تاثیرپذیری حیوانات از هر یک از سموم نسبت به تاثیرات بیش از یک نوع مایکوتوکسین می­ تواند برابر با جمع دو اثر (افزایشی) و یا بیش­تر از مقدار محاسبه شده مجموع اثر آن­ها (سینرژیستی) و یا کمتر از پاسخ پیش بینی شده از هر یک از سموم به تنهایی (آنتاگونیستی) باشد.

بر این اساس هشدارهای فراوانی به پرورش دهندگان درمورد آلودگی همزمان خوراک با چندین مایکوتوکسین و پاسخ­ هایی که در حیوانات مصرف کننده این خوراک ایجاد می شود، داده می­شود. حضور انواع مختلف مایکوتوکسین­ها در خوراک ممکن است سبب ایجاد انواع تداخل­های سینرژیستی بین انواع مایکوتوکسین­ها گردد. اثرات سینرژیستی موقعی رخ می­دهد که ترکیب دو مایکوتوکسین بیشتر از اثر هر یک از آن­ها به تنهایی باشد.

تاثیرات سینرژیستی آفلاتوکسینB1 و اکراتوکسین A در مطالعات متعددی در طیور مورد بررسی قرار گرفته است. آفلاتوکسین B1 به عنوان یک سم کبدی و اکراتوکسین A به عنوان یک سم عصبی بطور هم­زمان در جوجه ­های گوشتی اثرات سینرژیستی ایجاد می کنند.

همچنین اثرات بیش­تری از مسمومیت عصبی حاصل از حضور هم­زمان این دو مایکوتوکسین و غلظت بالایی از اکراتوکسین A در کبد جوجه­ های گوشتی نسبت به زمانی که فقط آلودگی به اکراتوکسین A وجود دارد نیز مشاهده می ­شود. زمانی که خوراک جوجه ها از یک روزگی تا 3 هفتگی دارای ترکیب سموم آفلاتوکسینی و اکراتوکسین A باشد، افزایش در وزن سنگدان و کلیه­ ها و کاهش در وزن­گیری نسبت به زمانی که هر یک از این سموم به تنهایی در جیره وجود دارد مشاهده شده است.

اثرات سینرژیستی آفلاتوکسین B1 با سم T-2 نیز مشاهده شده است. هر دو نوع سم، ساخت پروتئین­ها را با دو مکانیسم متفاوت تحت تاثیر قرار می­دهند که در نهایت سبب پاسخ سینرژیستی یکسانی می­شود. کاهش وزن در جوجه­های گوشتی 21 روزه در صورت حضور آفلاتوکسین 16 درصد، در آلودگی با DAS 11 درصد و در آلودگی همزمان با هر دو سم 36 درصد گزارش شده است که نشان دهنده اثرات سینرژیستی بین این دو سم است

روش­های سم­زدایی مایکوتوکسین­ها یا سموم قارچی در خوراک طیور

برای از بین بردن تاثیرات مایکوتوکسین­ها در خوراک حیوانات اهلی از دو راه­کار استفاده می شود:

  1. ترکیبات جذب کننده توکسین­ها یا توکسین بایندرها 
  2. سم­زداهای بیولوژیکی یا دتوکسیفکاتورها

انواع توکسین بایندرهای موثر بر جذب مایکوتوکسین ها یا سموم قارچی

  • زغال فعال: جاذب آفلاتوکسین­ها، فیومننیسین­ها و اکراتوکسین­ها.
  • آلومینوسیلیکات­ها شامل زئولیت­ها، مونت موری لیئنت، کائولین، آلومینوسیلیکات های سدیم کلسیم هیدراته شده، که به طور اصلی آفلاتوکسین­ها را جذب می­کنند اما به مقدار کم­تر فیومننسین و اکراتوکسین را نیز جذب می­کنند.
  • دیواره سلولی مخمر که جاذب اکراتوکسین و زیرالنون است.

سم زدایی میکروبی برای مبارزه با مایکوتوکسین ها یا سموم قارچی

اما برای مایکوتوکسین­های کم­تر قابل جذب و یا غیرقابل جذب هم­چون تریکوتسن­ها، از سم زدایی میکروبی استفاده می­شود. تا کنون به خوبی شناخته شده است که حلقه 12، 13-اپوکسید تریکوتسن­ها عامل فعالیت سمیت آن­هاست و احیای این حلقه توسط آنزیم­ها یا میکروب­های زنده سبب کاهش اثرات سمی آن­ها می­شود. اگرچه چندین میکروارگانیسم با فعالیت تجزیه مایکوتوکسین در گذشته جداسازی شده است، بایندر و همکاران (Binder et al 2001) اولین میکروب زنده را برای غیرفعال­سازی مایکوتوکسین­ها به عنوان یک افزودنی خوراکی تجاری توسعه دادند

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا