بافر دامی (مکمل بافری) در جیره گاوهای شیری

بافر دامی (مکمل بافری) در جیره گاوهای شیری

بافر دامی (مکمل بافری)

بافر دامی (مکمل بافری) ترکیبی است که با افزایش غلظت اسید در شکمبه نشخوارکنندگان مقابله می کند. بافر دامی (مکمل بافری) یک اسید ضعیف و نمک آن یک باز ضعیف است. بافر به مقاومت شکمبه در برابر تغییر اسیدیته هنگام مصرف جیره هایی با کنسانتره بالا کمک می کنند. بافر دامی سبب افزایش نسبت استات به پروپیونات و در نتیجه بهبود هضم فیبر می شود. بافرها متفاوت از قلیایی کننده ها عمل می کنند. حسن بزرگ آنها این است که pH را در یک دامنه محدود حفظ می ‌کنند. درمقابل، قلیایی کننده ها (اکسید منیزیم و هیدروکسید منیزیم) که pH را متناسب با مقدار اسید یا باز اضافه شده تغییر می دهند و اثرات جانبی دردسرسازی ایجاد می کنند.

مقاله مرتبط: توکسین بایندر در تغذیه دام و طیور

مقاله مرتبط : پرورش گوساله شیرخوار ⭐ [نکات طلایی]

مقاله مرتبط: مکمل ویتامینه و معدنی دام: کاهش هزینه جیره 1402

بافر دامی (مکمل بافری)

سیستم بافری طبیعی در بدن نشخوارکنندگان

تنظیم اسیدها و بازها در بدن دام ها ازطریق تغییرات جزئی در غلظت یون هیدروژن کنترل می شود که ممکن است واکنش های شیمیایی را درسلول ها کاهش داده و یا تسریع کند. غلظت بالای یون هیدروژن منجر به اسیدوزمی شود. برای جلوگیری از اسیدوز، بدن سه سیستم طبیعی را اعمال می کند:

  1. سیستم بافری اسید-باز مایعات بدن که بلافاصله با اسید یا بازترکیب می شود تا از تغییرات بیش از حد غلظت یون هیدروژن در مایعات و از بروز اسیدوز یا آلکالوز جلوگیری کند.
  2. مراکز تنفسی که با حذف CO2 و پس از آن H2CO3 از مایع خارج سلولی، pH راتنظیم می کنند.
  3. کلیه ها که با دفع ادرار اسیدی یا قلیایی، غلظت یون هیدروژن مایع خارج سلولی را به سمت نرمال سوق می دهند.
سیستم بافری طبیعی در بدن نشخوارکنندگان

رایج ترین بافر دامی (مکمل بافری)

بیکربنات سدیم با نام عمومی “جوش شیرین” و فرمول شیمیایی NaHCO3 رایج ترین بافر دامی می باشد. بیکربنات سدیم یک ترکیب نمکی سفید، جامد و پودری می باشد. این بافر دامی ( مکمل بافری) در آب آمفوتر است و می‌تواند به عنوان اسید یا باز عمل کند. این بافر دامی سنتی با اینکه هنوز به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد، ولی دارای یک مشکل عمده می باشد. حلالیت بسیار بالای این مکمل بافری در شکمبه موجب می شود که اگرچه در حفظ pH شکمبه و کاهش خطر اسیدوز مؤثر واقع شود، اما بر هضم خوراک تأثیر منفی داشته باشد. در حقیقت این بافردامی (مکمل بافری) با افزایش سرعت عبور از شکمبه و کاهش هضم، بروز اسیدوز را کاهش می دهد. بنابراین استفاده از یک مکمل بافری آهسته رهش تر برای خنثی کردن اسید شکمبه به مدت طولانی تر توصیه می گردد.

مقاله مرتبط: مکمل دامی مناسب گله شما کدام است؟

لزوم استفاده از بافر دامی (مکمل بافری)

تامین نیاز گاوهای پرتولید امروز با تخصیص بخش بزرگی از جیره گاوها به کنسانتره، امکان پذیر است. این تغییر جیره، باعث بروز اختلالات گوارشی و مشکلات تولیدی و تولیدمثلی بسیاری شده است. pH بهینه، برای عملکرد مناسب شکمبه بین ۵/۵ تا 6/8 قرار دارد. اگر pH شکمبه در این محدوده قرار نگیرد، مصرف خوراک کاهش می یابد و پس از بروز اسیدوز، چربی شیر و قوام مدفوع کاهش پیدا کرده و در نتیجه سلامتی گاوها به خطر می‌افتد. تحقیقات نشان داده اند گاوی که با جیره حاوی 30 درصد علوفه تغذیه می شود، به طور طبیعی حدود 200 گرم بی کربنات سدیم کمتر تولید می کند نسبت به گاوی که با همان میزان مصرف ماده خشک، اما با 70 درصد علوفه در جیره، تغذیه شده است. علاوه بر این جیره های کم علوفه، ماهیتا اسیدی‌تر نیز هستند. افزودن بافر دامی (مکمل بافری) به جیره دام‌ها یکی از بهترین راهکارهای تغذیه‌ای برای تعدیل pH شکمبه و فعالیت میکروبی آن است.

موارد مصرف بافر دامی (مکمل بافری)

درموارد زیر، استفاده از بافر دامی (مکمل بافری) باعث رفع مشکلات تغذیه ای و بروز بیماری های وابسته به آنها خواهد گردید:

  • سهم علوفه ای جیره پایین است (45 درصد یا کمتر).
  • ذرت سیلوشده و یا سایر علوفه مرطوب و تخمیر شده منابع اصلی بخش علوفه ای جیره هستند.
  • میزان ماده خشک مصرفی دام در ابتدای شیردهی کمتر از میزان استاندارد است.
  • کاهش اشتها یا عدم یکنواختی در مصرف خوراک مشاهده می شود.
  • سایز قطعات علوفه کوچک است.
  • محدودیت در مصرف یونجه وجود دارد.
    • فیبر جیره، از 19٪ ADF کمتر است.
    • ماده خشک (DM) جیره کمتر از 50٪ است.
    • درصد چربی شیر به طور غیر طبیعی پایین است.
    • احتمال بروز اسیدوز، لنگش، نرمی سم و آبسه وجود دارد.
  • گاوها تحت شریط تنش گرمایی هستند.

مزایای استفاده از بافر دامی

الف) تاثیر استفاده از مکمل بافری روی مصرف خوراک

از آنجایی که بافر دامی (مکمل بافری) توانایی تثبیت pH شکمبه را دارد، در زمان مصرف، توانایی هضم سلولز به طور کارآمدتری انجام می شود، تعدادگردش شکمبه افزایش می یابد، میزان پرشدگی شکمبه کاهش می یابد و به دنبال آن مصرف خوراک افزایش می یابد در یک مطالعه، افزایش وزن توسط تلیسه هایی که با بافر دامی تغذیه شده بودند بیشتر بود. مدفوع تلیسه های تغذیه شده با بافر دارای نشاسته کمتر و مقدار pH بالاتری بود. قابل توجه ترین مزیت استفاده از بافر دامی، کاهش 44 درصدی خوراک مورد نیاز به ازای هر واحد افزایش وزن در تلیسه های تغذیه شده با بافر دامی بود.

ب) تاثیر استفاده از بافر دامی روی تخمیر شکمبه

افزودن بافر دامی به جیره گاو می تواند غلظت VFA شکمبه را افزایش دهد و نسبت مولی آنها را به نسبت بالاتری از نسبت استات: پروپیونات تغییر دهد. در مطالعه‌ای با گاوهایی که با جیره‌های 75 درصد کنسانتره و بافر دامی ( مکمل بافری) تغذیه شدند، نسبت استات: پروپیونات از 1.31 به 2.0 افزایش یافت. دلیل این تغییر در تخمیر شکمبه مشخص نیست. ممکن است به تغییر در جمعیت میکروبی شکمبه یا تغییر در متابولیسم میکروب های شکمبه به سمت تولید استات بیشتر و پروپیونات کمتر مرتبط باشد. همچنین ممکن است ناشی از افزایش سرعت رقیق شدن مایع شکمبه به دلیل افزایش جریان آب به داخل شکمبه به عنوان تلاشی برای تنظیم اسمولالیته شکمبه باشد. در هر صورت، درصد چربی شیر افزایش می یابد زیرا استات پیش ساز اصلی سنتز چربی شیر است. در تحقیقات دیگر، محتوای چربی شیر معمولاً با استات بالاتر همبستگی نداشته است. ممکن است پروپیونات به دلیل عوامل فیزیولوژیکی و ژنتیکی، به جای تولید شیر به سمت بافت‌ها حرکت کند.

ج) تاثیر استفاده از بافر دامی (مکمل بافری) روی بازده نیتروژن

مصرف بافر می تواند بازده نیتروژن را افزایش داده و انتشار NH3 را کاهش دهد. علاوه بر این، به عملکرد مناسب شکمبه، تعادل پروتئین-انرژی مناسب در شکمبه و افزایش پروتئین قابل هضم در روده نیز کمک می کند. در واقع استفاده از بافر دامی با افزایش تولید پروتئین میکروبی میزان پروتئین قابل استفاده در روده باریک را به بیش ترین مقدار می رساند.

د) تاثیر استفاده از بافر دامی (مکمل بافری) روی تولید و ترکیب شیر

بافر دامی با افزایش ماده خشک مصرفی و قابلیت هضم مواد مغذی ، راندمان تولید شیر را در گاوهای دوشا افزایش می دهد. بافر دامی (مکمل بافری) چربی شیر را نیز ازطریق همین مکانیسم ها حفظ می کند. تحقیقات نشان داده اند که گاوهایی که از بافر دامی به طور مداوم استفاده می کنند، به دلیل افزایش نسبت استات به پروپیونات تقریبا به میزان دو برابر، از چربی شیر بالاتری برخوردارند. مصرف بافر دامی با بهبود فعالیت میکروب های شکمبه، میزان استفاده از پروتئین جیره را افزایش می دهد و با ارتقائ پروتئین میکروبی شکمبه، بر درصد پروتئین شیر می افزاید.

ه ) تاثیر استفاده از بافر دامی روی درمان بیماری های متابولیکی

ابتلا به اسیدوز، باعث تسریع در عبورخوراک از لوله گوارش وکاهش زمان هضم میکروبی می گردد. ضمن اینکه در این شرایط، جمعیت میکروبی نیز دچار تغییرات زیادی شده و توانایی هضم میکروبی خوراک را به میزان زیادی از دست می دهند. بافر دامی با ممانعت از رشد بیش از حد باکتری های مقاوم به اسید (لاکتوباسیلوس) و رشد جمعیت باکتریایی از طریق حفظ pH ایده آل، باعث بهبود فرایند تخمیردر شکمبه و افزایش هضم و مصرف خوراک می گردد.

تاثیر استفاده از بافر دامی (مکمل دامی) روی درمان بیماری های متابولیکی

توازن منفی انرژی در گاوهای تازه زا منجر به تجزیه بافت چربی آن ها به منظور تامین انرژی می شود. این امر به منجر به افزایش ورود اسیدهای چرب آزاد به کبد، تولید اجسام کتونی و بروز بیماری کتوز می شود. بافر دامی (مکمل بافری) با بهبود فعالیت شکمبه موجب کاهش سطح اجسام کتونی در خون و مشکلات ناشی از آنها می شود.

وقوع لنگش، جابه جایی شیردان، متریت و… از طریق کاهش مصرف خوراک با بروز کتوز، اسیدوز و بیماری های متابولیکی دوره انتقال مرتبط می باشند. به این معنی که استفاده از یک بافر با ظرفیت مناسب می تواند از بروز چندین بیماری متابولیکی و غیر متابولیکی رایج در دام  ها جلوگیری کند.  

بهترین بافر دامی (مکمل بافری)

بافر دامی ایده آل باید محلول در آب بوده و pKa نزدیک به pH فیزیولوژیک مایع شکمبه داشته باشد. محققین ظرفیت بافری 35 ماده را در آزمایشگاه روی مایع شکمبه‌ای گاوهایی که با جیره‌های حاوی کنسانتره و علوفه و یا فقط کنسانتره تغذیه شده بودند را ارزیابی کردند. نتایج به‌دست آمده حاکی از آن است که سدیم و بافر حاوی سدیم بهترین نوع بافرها می‌باشند. پتاسیم نسبت به کلسیم و کلسیم نسبت به آلومینیوم، منیزیم، منگنز و آمونیم بهتر است. بهترین آنیون‌های بافری شامل استات، بی‌کربنات، کربنات و دی‌فسفات‌ها می‌باشند. بورات، سیترات، لاکتات و پروپیونات، آنیون‌های ضعیف و میکرولیت بافرهای متوسطی هستند. بنتونیت‌ها زمانی که اجازه داده شود در مایع شکمبه حل شوند، بافرهای خوبی هستند ظرفیت بافری سدیم سسکویی کربنات بهترین جایگاه و پس از آن بافر ترکیبی، بی کربنات سدیم و زئولیت نیز بافرهای مناسبی برای استفاده در جیره های حاوی مواد متراکم زیاد در تغذیه نشخوارکنندگان می باشند. یکی از ویژگی های منحصر به فرد مکمل بافری کیمیاباف، ظرفیت بافری بالاتر و ماندگاری طولانی تر آن به علت آهسته رهش بودن در شکمبه می باشد. این مکمل PH و جمعیت میکروبی بهینه شکمبه را به مدت طولانی تری نسبت به جوش شیرین و سایر بافرها تثبیت می کند. توانایی حفظ pH  شکمبه در محدوده بهینه تر و به  مدت طولانی تر، امکان استفاده کمتر از این محصول و صرفه اقتصادی را برای دامداران به بار خواهد آورد.

تاثیر بافرهای مختلف روی فراسنجه های گوارشی

جدول 1: تاثیر بافرهای مختلف روی فراسنجه های گوارشی
فراسنجه سدیم بنتونیت منیزیم اکسید سنگ آهک سدیم بی کربنات
pH + + - +
استات : پروپیونات + + - +
هضم فیبر + + - +
هضم نشاسته + + - -
مدفوع - + + -
هضم فیبر - + + -
هضم نشاسته - - - -

نکات مهم  مربوط به مصرف بافر دامی (مکمل بافری)

بافرها نباید همیشه به طور معمول برای جبران مدیریت تغذیه نامناسب استفاده شوند. مدیریت صحیح تغذیه در همه موارد باید بر اساس نیازهای دام در سطوح تولید معین در نظر گرفته شود. به دلایلی که به طور کامل شناخته نشده است، بافرها اغلب مصرف جیره های غذایی مبتنی بر یونجه را کاهش می دهند اما مصرف جیره های غذایی مبتنی بر سیلو را افزایش می دهند. استفاده از بافرهای بی کربنات سدیم یا پتاسیم در ترکیب با یک یونوفور (مانند موننسین، لاسالوسید، و غیره) ممکن است اثر یونوفور را بر بازده خوراک از بین ببرد. اگر قرار باشد بافرها در جیره مکمل شوند، ممکن است استفاده از یونوفور به همراه آن مقرون به صرفه نباشد.

تعیین قیمت بافر دامی (مکمل بافری)

تعیین قیمت بافر دامی مانند سایر افزودنی ها، اصولابا توجه به حجم، کیفیت و درصد خلوص ترکیبات بافر تعیین می گردد. با این تفاوت که ظرفیت و قدرت هر کیلوگرم مکمل بافری در تعدیل pH شکمبه و خنثی سازی اسیدیته آن و همچنین مدت زمان ماندگاری آن در شکمبه از عوامل مهم در تعیین قیمت بافر دامی هستند به زبان ساده تر منطقی است که حجم جوش شیرین حذف شده از جیره (بسته به ظرفیت بافر) در تعیین قیمت بافر دخیل باشد. 

کارخانه تولید بافر دامی (مکمل بافری)

شیوع غیر طبیعی بیماری SARA در گاوداری های استان اصفهان علیرغم مصرف مداوم جوش شیرین در جیره، ما را بر آن داشت که به دنبال ساخت یک بافر دامی جایگزین برای این بافر سنتی باشیم . در همین راستا اقدام به تولید محصول مکمل بافری کیمیاباف با ظرفیت بافری 30 درصد بالاتر و آهسته رهش تر در شکمبه ( نسبت به جوش شیرین )  نمودیم. فرمول مکمل بافری کیمیاباف با دقت و بر اساس نتایج آزمایشات فارمی تنظیم شده و با رعایت کلیه ضوابط یک خط تولید استاندارد در کارخانه ساخته می شود.

سوالات متداول بافر دامی (مکمل بافری)

بافر دامی به مقاومت شکمبه در برابر تغییر اسیدیته هنگام مصرف جیره هایی با کنسانتره بالا کمک می کنند.

بافر دامی (مکمل بافری) ایده آل باید محلول در آب بوده و pKa نزدیک به pH فیزیولوژیک مایع شکمبه داشته باشد.

بافرها نباید همیشه به طور معمول برای جبران مدیریت تغذیه نامناسب استفاده شوند. مدیریت صحیح تغذیه در همه موارد باید براساس نیازهای دام در سطوح تولید معین در نظر گرفته شود.

بافر دامی (مکمل بافری) با افزایش ماده خشک مصرفی و قابلیت هضم مواد مغذی، راندمان تولید شیر  را در گاوهای دوشا افزایش می دهد. بافر دامی چربی شیر را نیز ازطریق  همین مکانیسم ها حفظ می کند. مکمل بافری با بهبود فعالیت میکروب های شکمبه، میزان استفاده از پروتئین جیره را افزایش می دهد و با ارتقائ پروتئین میکروبی شکمبه، بر درصد   پروتئین شیر می افزاید.

تامین نیاز گاوهای پرتولید امروز با تخصیص بخش بزرگی از جیره گاوها به کنسانتره، امکان پذیر است. این تغییر جیره، باعث بروز اختلالات گوارشی و مشکلات تولیدی و تولیدمثلی بسیاری شده است. افزودن بافر به جیره دام‌ها یکی از بهترین راهکارهای تغذیه‌ای برای تعدیل pH شکمبه و فعالیت میکروبی آن است. 

ظرفیت و قدرت هر کیلوگرم بافردامی (مکمل بافری) در تعدیل pH  شکمبه و خنثی سازی اسیدیته آن  و همچنین مدت زمان ماندگاری آن  در شکمبه  از عوامل مهم در تعیین قیمت بافردامی ( مکمل بافری) هستند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا