الک پنسیلوانیا در تعیین یکنواختی TMR گاوهای شیری

الک پنسیلوانیا در تعیین یکنواختی TMR گاوهای شیری

در این فیلم طرز استفاده از الک پنسیلوانیا و محاسبات مربوط برای تعیین اندازه ذرات خوراک و یکنواختی TMR گاوهای شیری توضیح داده شده است.

مصرف مقدار كافی مواد خشبی با شكل فيزيكی مناسب براي تأمين بزاق كافی در نشخواركنندگان لازم است، علاوه بر مقدار مصرف فیبر، اندازه قطعات فیبر نیز عامل تحریك نشخوار و توليد بزاق می باشد. در جیره غذائی گاوهای پرتولید بايد حداقل فیبر مؤثر تأمين شود تا دام به ناهنجاريهای متابوليكی منجمله اسيدوز مبتلا نشود.

در سالهای اخير برای تنظيم وضعيت شكمبه و جلوگيری از بعضي ناهنجاری های متابوليكی از جيره (TMR) استفاده می كنند، نحوه خرد كردن جیره كاملا مخلوط و اندازه ذرات علوفه نقش مهمی در موثر بودن این جیره ايفا می كنند.

الک پنسیلوانیا

تعیین اندازه ذرات علوفه تا قبل از ابداع سیستم الک پنسيلوانيا خيلی دشوار بود، ولی پس از اختراع اين سيستم كه روشی آسان و ارزان است، اندازه گيری  سایز ذرات علوفه به سهولت انجام می شود.

هدف استفاده از الک پنسیلوانیا

هدف از کاربرد این ابزار، بررسی میزان یکنواختی در اندازه قطعات TMR برای جلوگیری از جدا سازی خوراک توسط دام ها و در نتیجه جلوگیری از اسیدوز و در نهایت در جهت سلامتی دام می باشد.

نمونه برداری

از خوراک ریخته شده در کف آخور و از 3 نقطه مختلف (ابتدایی،میانی و انتهایی) مقدار نیم کیلوگرم از TMR به عنوان نمونه بر می داریم. نمونه برداشته شده از آخور بعد از وزن کشی در قسمت بالایی الک پنسیلوانیا ریخته می شود و سپس در هر جهت الک را 5 بار با سرعت یکنواخت تکان می دهیم و این کار را دو مرتبه انجام می دهیم تا جمعا تعداد حرکت الک 20 مرتبه باشد و بعد از آن مقدار خوراک باقی مانده در هر طبقه را به طور جداگانه وزن کشی نموده و نسبت وزنی هر الک را مشخص می نماییم و سپس با مقادیر استاندارد زیر مقایسه می نماییم و در صورت مغایرت با مشاوره تغذیه تماس می گیریم.

  • الک بالا 2 الی 8 درصد
  • الک دوم 30 الی 50 درصد
  • الک سوم 10 الی 20 درصد صفحه پایینی 30 الی 40 درصد

این روش به صورت هفتگی انجام می گردد و در یک فایل اکسل بت و بایگانی میشود.

محاسبات مربوط در فیلم آموزشی به تفصیل توضیح داده شده است.

مصرف مقدار كافی مواد خشبی با شكل فيزيكی مشخصی براي تأمين بزاق كافی در نشخوار كنندگان لازم است، علاوه بر مقدار مصرف الياف اندازه قطعات الياف عامل تحريك نشخوار و توليد بزاق ميباشد در جيره غذائی گاوهای پرتوليد بايد حداقل الياف مؤثر تأمين شود تا حيوان به ناهنجاريهای متابوليكی منجمله اسيدوز مبتلا نشود. در سالهای اخير براي تنظیم وضعيت شكمبه و جلوگيری از بعضی ناهنجاریهای متابولیكی به ویژه در حد مطلوب ماندن pH شكمبه از جیره (TMR) استفاده می كنند، زيرا نحوه خرد كردن ٣ كاملا مخلوط علوفه و شكل ذرات علوفه نقش مهمی در ویژگیهای جیره كاملا مخلوط ایفا می كنند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا